KONČAR – INSTITUT ZA ELEKTROTEHNIKU

LABORATORIJ

U sklopu Končar Instituta djeluje laboratorij za EMC i sigurnost. Laboratorij je akreditiran sukladno EN ISO/IEC 17025:2017 čime je osigurana neovisnost laboratorija i visoka razina tehničke stručnosti osoblja te primjena procedura ispitivanja sukladno najvišim svjetskim standardima.

Laboratorij nudi usluge ispitivanja iz sljedećih područja:

  • Elektromagnetska kompatibilnost, sigurnost električnih uređaja, sukladnost radio standardima
  • Testiranje plinskih aparata
  • Mjerenje izvora elektromagnetskog polja
  • Testiranje niskonaponskih električnih instalacija i sustava zaštite od udara groma
  • Kalibracija mjerne opreme.

Akreditirane procedure ispitivanja koje laboratorij provodi pokrivaju različite vrste opreme i područja primjene, a uključuju npr. rezidencijalna i industrijska okruženja, mjernu opremu, pomorske navigacijske sustave, kućanske aparate, IT opremu, rasvjetna tijela itd.

KALIBRACIJA

U sklopu laboratorija za EMC i sigurnost djeluje odjel za kalibraciju električne i mjerne opreme. Laboratorij je opremljen za kalibraciju širokog spektra mjerne opreme, od digitalnih/analognih multimetara, strujnih kliješta, kalibratora, osciloskopa i analizatora kvalitete do analizatora spektra i senzora snage u višim frekvencijskim područjima.

Djelatnici odjela za kalibraciju upoznati su s Keysight Technologies opremom i ispitnim procedurama i m.TEH za većinu mjerne opreme koja se koristi na tržištu RH svojim kupcima preporuča upravo ovaj laboratorij za sve testne i kalibracijske usluge. Oprema se u potpunosti kalibrira na lokaciji laboratorija, u maksimalno kratkom vremenu, a kvaliteta usluge osigurava se između ostalog i sudjelovanjem u među-laboratorijskim usporednim testiranjima s Nizozemskim (National Metrology Institute of the Nether­lands – VSL) i Češkim (Czech Metrology Institute – ČMI) kalibracijskim laboratorijima.

EM KOMORA I UPOTREBA MJERNE OPREME

Suradnja između m.TEH-a i Končar Instituta odvija se na nekoliko polja vezano za isporuku i ugradnju mjerne opreme i sustava. Svakako je najopsežniji projekt instalacija ETS Lindgren elektromagnetske komore za EMI testiranja gdje je m.TEH u suradnji s dobavljačem opreme izvršio kompletan projekt po principu „ključ u ruke“ – od inicijalnog nacrta i dizajna do instalacije na lokaciji korisnika. U sklopu komore koristi se i Keysight Technologies EMI prijemnik model N9038A, koji pokriva frekvencijsko područje od 3 Hz do 26.5 GHz i time omogućuje daljnje proširenje mogućnosti i opsega usluga koje laboratorij nudi u području EMI ispitivanja. U sklopu kalibracijskog laboratorija koristi se i Keysight Technologies EXG generator analognih signala te ostala mjerna oprema za mjerenje električnih veličina.